Арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София: Кварталите са моят приоритет

0

Борислав Игнатов е български архитект с права да упражнява професията в България, Европейския съюз и САЩ. Председател е на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България. Роден е на 21 май 1972 г. във Варна. През 1995 г. завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Градоустройство“. Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. През 2001 г. се премества в Ню Йорк, където работи по проекти, свързани с изграждането на болници, университети и жилищни сгради в една от най-големите световни архитектурни фирми Perkins and Will Architects. През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава в същия университет в катедрите „Концептуална архитектура“ и „Опазване на историческото наследство“. През 2007 г. основава архитектурното ателие Bignatov Studio New York. През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън, през 2011 г. живее между Сиатъл и Хонгконг. Негови проекти са отличени в редица издания по света и попадат в престижните архитектурни алманаси 1000 European architects и Best Houses. Борислав Игнатов участва в журирането на международни конкурси в качеството си на почетен член на организацията на Източноевропейските архитекти Share Architects. По време на мандата му като председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, са въведени електронно гласуване, онлайн заседания и директни излъчвания на общите събрания на Камарата. Той е един от авторите и защитници на тезата, че Закона за устройство на територията трябва да бъде отменен и на негово място да се приеме кодекс.

– Арх. Игнатов, какви са мотивите на един архитект да замени архитектурното студио с кметския кабинет? Защо се впускате в надпреварата за управление на столицата?

– София е мой любим град и аз се чувствам готов да допринеса за съвременното му развитие. Изборът ми да живея и да се кандидатирам тук е напълно съзнателен, тъй като вярвам, че промените на мисленето и действието започват от столицата. София трябва да заживее на друга скорост. Подобренията да се усещат веднага. Усилията на кмета и екипа му да се забелязват веднага. Дошъл е моментът, в който хора с познание, опит, твърдост и характер могат да влязат в управлението на общината и така да я изтръгнем от модела на застой. Аз не съм системен играч и мога свободно да се опълча срещу корупционния модел. Като гражданин съм доказал своята независимост и имам самочувствието на своя професионализъм. Демократична България е моята естествена гражданска и политическа общност. А промяната изисква това – общност, трайно политическо действие в екип с ясна ценностна физиономия и ориентация.

– Кои са най-големите проблеми на града, които спешно трябва да се решат?

– Общият устройствен план (ОУП) на София трябва веднага да бъде преразгледан и променен по отношение параметрите за площ и големина на сградите. Това веднага ще намали натоварването на трафика от новоизграждащи се сгради и ще подобри ситуацията с „бетонната джунгла“. Въздухът, който дишаме, е основен приоритет. Чрез дигитални сензори ще наложим стриктен контрол и санкции за горенето на боклуци. Ще увелича три пъти броя на станциите за измерване качеството на въздуха, като данните ще се показват онлайн в реално време, за да знаят родителите дали е безопасно децата им да излизат от къщи.

Незабавно ще прекратя проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF“. Изгарянето на гориво от битови отпадъци (RDF) в ТЕЦ „София“ е финансово неизгодно и е заплаха за здравето на софиянци с допълнителното замърсяване на въздуха в града. Отказът от заем от ЕИБ за реализиране на проекта в размер на 130 млн. лева ще облекчи и без това затрудненото финансово състояние на „Топлофикация София“ ЕАД и в крайна сметка ще спести на данъкоплатците в града необходимостта да го връщат.

Ще предложа 5 пъти увеличение на средствата за поддръжка на тротоарите, като посредством реална дигитализация ще въведем механизъм за проследяване на сигналите за разбити тротоари от подаването им до завършването на ремонта. Ще въведа безпощаден контрол за качеството на изпълнението. Ще направя улиците по-чисти като предложа увеличение на бюджета за машинно миене и почистване в рамките на съществуващите разходи, за сметка на ръчното метене.
Ще увелича безопасността на пътя като заедно със СДВР поставим камери за скорост на ключови места в София. Съвместно със СДВР ще спра нощните гонки по булевардите. Ще премахна изоставените автомобили от улиците и паркингите и ще изкарам колите от зелените площи. Мога да изреждам с часове, защото това са елементарни неща, които могат да бъдат решени лесно и без промени в бюджета.
Един много важен проблем, който мога да реша е недостигът на места в детските ясли. Можем да разкриваме нови детски ясли в партерите на новите сгради по райони, като сключим договори с инвеститорите още с първите сгради в довършителен етап. Това е допустимо от наредбата на Министерство на здравеопазването.

– Ако спечелите доверието на софиянци и поемете управленския пост, с какво бихте стартирали – с кардинални промени или приемственост и надграждане?

– Естествено, че всичко полезно и ценно ще бъде запазено и надградено. Аз ще работя единствено и само в полза на гражданите. Подчертавам, не съм системен играч и искам да приложа опит и знания в името на по-добър живот.

– Вашата визия за развитие на София в следващите 4 години?

– София трябва да мине на нова скорост. Хората трябва да видят реалните резултати още първите 100 дни. Всичко, което нашата програма обещава, е осъществимо в рамките на един кметски мандат. Но трябва да се сложи и приоритетът върху кварталите – там, където живеят хората, както и градът да стане комфортен, удобен и любим за софиянци. Градът е непроходим и лош особено в кварталите. Те сякаш са забравени. Имам чувството, че администрацията и кметът никога не са ходили да видят какво има там. Всичко се концентрира върху проекти и ремонти в центъра на града, които освен, че са скъпи, са и некачествени. Това трябва да се промени. Жилищните сгради, детските градини, училищата са в кварталите. Трябва да се инвестира там.

– Ще търсите ли финансиране от държавата и разчитате ли на подкрепа от нейна страна?

– Що се отнася до Оперативните програми с европейско финансиране, ще кандидатстваме във всички случаи, в които общината може да бъде бенефициент.

– Като архитект, живял и работил в САЩ, какво ще взаимствате от американския опит и модел на управление?

– Да разбира се, точно моят опит и натрупаните знания по света, ми дават увереност да се кандидатирам за този важен пост. Основното, което искам да постигна, е да създадем същите добри условия за развитие на хората си тук, както това е в тези световни центрове. Българите в чужбина постигат много за удивително кратки срокове, понеже условията ги стимулират вместо да им пречат. Трябва да направим същото и у нас, вместо да губим цялата си енергия във вътрешни спънки и противопоставяне.

– Дайте жокер на гласоподавателите – трите Ви най-силни аргумента, с които ще преборите конкурентите си на вота.

– Три неща мога да ви обещая веднага: правила, действия, резултати. Свидетели сме на едно неумело и некомпетентно общинско управление, което през цялото време действа в „авариен режим“ на оправдания от скандал на скандал. Ще заложа на ясна концепция за постигане на максимални удобства за своите съграждани. Ще заложа на компетентен екип и въвеждане на прозрачност в работата на общината чрез реална дигитализация.

Вдъхновявам се от смели кметове, които с помощта на правилните екипи, преобразяват градовете си и съм уверен, че ако хората ме подкрепят, това ще се случи и тук след 27-и октомври.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си