Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Архитектура в скалите впечатлява туристи от цял свят в Сетенил де Лас Бодегас

Архитектура в скалите впечатлява туристи от цял свят в Сетенил де Лас Бодегас 

21-4

Улиците на градчето в испанската провинция Кадис са изцяло покрити от естествените варовикови образувания       

21-1Сетенил де Лас Бодегас е селище в испанската провинция Кадис. В миналото малкото градче е представлявало конгломерат от множество винарни, а днес милиони туристи идват от всички части на света, за да видят какво е да живееш буквално под скалите.

Сетенил де Лас Бодегас е построен по протежението на живописната канара над река Трехо, в която къщите са издълбани директно в скалите. Археологическите данни показват, че пещерни жилища в този район са населявани преди повече от 25 000 години. Днес градчето се обитава от около 3000 души, които се препитават от божественото вино, което правят в този район и от туризъм.

21-221-3

21-5

Архитектурата на селището е семпла, а най-голямото й достойнство е, че е буквално моделирана от скалните образувания. Всяка фасада и къща са неповторими, защото са имплантирани в скалите. Повечето улици са покрити, тъй като са прокопани като тунели в масива. По уникалните скални образувания, части от които влизат в дворовете и домовете на хората, виреят редки растителни видове. Това прави ландшафта около къщите и кокетните малки ресторантчета на градчето особено романтичен.

АНАЛОГ

21-8Планинската верига Сиера Морена в Испания, през която минава петата по дължина река в Испания – Гуадалквивир, е известна с множеството каменни тераси и пещери.

Архитектурното студио UMMO Estudio използва величествения скалист масив в град Кордоба, за да проектира ефектен частен дом в недрата му. Уникалната постройка максимално се слива с природата, но не за сметка на модерните удобства. Такова е било изискването на инвеститорите, с което архитекти и проектанти са се справили перфектно.

21-6

 

Добавете коментар