Навигатор Home » На фокус » Архитекти търсят нови решения за съвременните молове, за да ги направят атрактивни за бизнес

Архитекти търсят нови решения за съвременните молове, за да ги направят атрактивни за бизнес 

12-13_komfort-1

 

 

България е третият най-ненаситен пазар с модерни търговски площи в Европа

Катя КОСТОВА

Търговците искат да наемат все по-големи площи в съществуващите молове, което стимулира собствениците им да инвестират в реконструкцията им, а архитектите да търсят нови решения. Това стана ясно на провелия се наскоро в София Building innovation forum 2016.

Според собственика на архитектурно студио „Планинг” арх. Илиан Илиев сериозната промяна в търсенето на търговски площи от страна на наемателите в големи търговски центрове кара архитектите да отговорят на новите тенденции. По думите му, ако преди 10 години обичайно интересът е бил за магазини в моловете максимум по около 1000 кв. м, то вече днес се търсят над 2,5 пъти по-големи площи.

12-13-vodi-32-molove

По време на реконструкцията на City Center Sofia магазините в мола не са спирали работа

Арх. Илиев разказа за преустройството на един от първите молове в столицата City Center Sofia. За около година и половина направихме реконструкцията с минимални намеси, без търговският център да спира работа, обясни арх. Илиев. „Целта ни бе да разбием типичната структура на подобни търговски сгради. Решихме, че е добре да се покаже отношение към булеварда и малките жилищни сгради наоколо. Идеята на преустройство бе освен функционално преразпределение на търговските площи и препозициониране на ескалаторите, но и по-съвременна визия на интериора”, разказа архитектът. Според него един от акцентите е ядрото с асансьорите, съобразно новата тенденция асансьорите да са скрити за сметка на ескалаторите, които дават възможност за по-мащабно възприятие. Търсена е фина и елегантна визия на пространствата и дизайна, като са обособени атриуми в двата края с разширени търговски зони. Сред промените са обновеният таван, наподобяващ компютърна платка, индиректното LED осветление, сменящо се на всеки от етажите. Общата и12-13_1нвестиция до момента с придобиването и редизайна е около 50 млн. евро.

Сагата с „Марково тепе” в Пловдив е на финалната права

„Планинг” е създател и на проекта за мол „Марково тепе” в Пловдив – най-големия нов мащабен търговски център, който ще се открие през месец октомври. Студиото спечели конкурс за преустройство му, след като молът бе придобит от нов собственик. Общата стойност на проекта е в размер на 120 млн. лв. „Предложението бе да се остави двустранен атриум, като се обособят пространства за големите наематели, които сега довършват магазините си”, обясни за проекта архитектът. „Променени са и старите ескалатори. След реконструкцията са направени сериозни промени на ниво ентъртеймънт, като са организирани съществуващите празни пространства без функции. Направен е кинокомплекс с 6 зали. Целият процес по проектиране и реконструкция коства на проектантите и строителите много време, енергия и конструктивни промени. Когато се търси правилната концепция, няма място за икономии”, смята арх. Илиан Илиев.

Участниците във форума подкрепиха констатацията, че градът под тепетата остава най-динамичният пазар в ритейл сегмента с реновацията на „Галерия Пловдив” и очакваното завършване на мол „Марково тепе” на фона на единствения търговски център в експлоатация в града – мол „Пловдив”.

Хипермаркетите са на ход

Арх. Гергана Милушева от студио Cityscape подчерта в изказването си, че сега тече процес на преосмисляне на супермаркета като място за търговия и социални контакти. Тя смята, че сега въпросът е как с подходящото архитектурно решение стари и амортизирани сгради могат да се преобразят в приветливи места за пазаруване и развлечение. „Супермаркетът не е скучен обект – смята тя. – Наистина първите супермаркети, които се появиха преди десетина години, приличаха повече на халета, оборудвани със стелажи, на които са подредени по западен стил и маниер хранителни и друг тип стоки”, каза арх. Милушева. По думите й обаче, неголемите търговски обекти в кварталите са обикновено местата, възприемани от хората като място за социализация и изграждане на взаимоотношения. „Факт е, че в последните години търговските обекти се разширяват със зони за развлечения и срещи. Подобни съществуващи обекти биха могли да се обновят не само в София, но и в други градове, макар и с по-малко средства, и това важи не само за супермаркети или магазини за хранителни стоки. Само с правилното архитектурно решение можем да превърнем съществуващи, морално остарели магазини или други обекти в приятно място. От една страна, разширяването на старите сгради и обличането им със стъклени фасади дава възможност те да контактуват максимално с околната среда. От друга, създавайки нова визия на малките търговски обекти, се преобразяват и околните пространства”, обясни арх. Милушева.

Според нея особено важно е тези обекти да възпитават вкуса на хората. Затова средата трябва да е приятна, хубава и ведра. „Когато заедно с инвеститора успеем да постигнем това и малко по-висок лукс за съответното място, виждаме и позитивна ответна реакция от страна на посетителите”, заключава арх. Милушева.

„Комфорт“ наложи високото качество при мащабните проекти

„Парадайс център“ в София и „Гранд мол Варна“ са два от най-мащабните проекти от своя клас в България, които промениха облика на градската среда. От откриването си до сега двата търговски обекта се превърнаха в лайфстайл центрове на България и станаха атрактивно и предпочитано място за шопинг и развлечения. Емблематичните сгради се открояват с впечатляваща архитектура и интериорен дизайн и отразяват същността на двата града – модерни, динамични, бързо развиващи се и зелени. Уникалните проекти са реализирани от доказалата се със своя професиона12-13_komfort-1лизъм и качество строителна фирма „Комфорт“. Компанията е главен изпълнител на емблематичния „Парадайс център“, чието изграждане завърши успешно през 2013 г. Общата застроена площ на обекта е 220 000 кв.м. В проекта бяха вложени 22 000 т арматура, 450 000 кв. м кофраж, 180 000 куб. м бетон. Зданието се състои от три подземни и четири надземни нива. Пространството е оформено гъвкаво с няколко зони – „Градината“, „Каньон“, „Булевард“ и „Тераса“. Основна атракция са разнообразните водни ефекти и водопадите от различни нива. Впечатляващ е фонтанът „Гейзер“, който изстрелва струя на повече от 15 м височина. Последните два етажа са остъклени и богато озеленени, с панорамни тераси, разкриващи пленителни гледки към Витоша и Южния парк. Тук са разположени множество заведения и атракции за посетителите от всички възрасти: кинокомплекс с 14 зали с общо 2200 места, ледена пързалка, казино, зона за боулинг и билярд, детски център, мултифункционална зала „София Ивент център” с 2000 места, увеселителен парк, фитнес център с басейн, зона за катерачи, СПА център и др.

„Комфорт“ е изпълнител и на другия голям търговски център, който бе завършен през 2010 г. Комплексът промени изцяло облика на морската столица и й придаде съвършено нов и модерен облик.

„Гранд мол Варна“ бързо се превърна в притегателно място както за българските граждани, така и за много чуждестранни туристи. Търговският център разполага с над 150 000 кв.м обща застроена площ. Сградата има ключово местоположение, тъй като се намир12-13_komfort-2а съвсем близо до центъра на града. Зданието е с две подземни и три надземни нива. Атриумни пространства създават функционална и зрителна връзка между отделните етажи, свързани помежду си с ескалатори, а стъкленият покрив придава светлина и простор. „Гранд мол Варна“ предлага множество магазини на утвърдени марки, заведения с приятна атмосфера и редица възможности за забавления. Сградата разполага с 8 киносалона от веригата „Кино Арена“ за над 1000 зрители. В края на миналата година фирма „Комфорт“ завърши и изграждането на новата кинозала IMAX. Тя представлява надстройка върху четириетажния паркинг в търговския център. Новият киносалон е с капацитет от 423 места и предлага на зрителите изключителни усещания и комфорт. Качеството на прожекциите е на световно ниво. Участвайки в изграждането на тези и други значими обекти, фирма „Комфорт“ се утвърди като един от лидерите в бранша. Строителството на големи търговски центрове е предизвикателство, но и възможност за всяка една компания да докаже своя опит и професионализъм.

„Странд“ и зони от „Бургас Плаза“ на публичен търг

Ирина ГЕНОВА

Трудно върви бизнесът на моловете в Бургас. На практика те са само два – Mall Galleria Burgas и Mall Burgas Plaza. Третият – „Странд“, е изкаран на публичен търг от съдебен изпълнител, който се опитва да го продаде вече една година безуспешно. На търг е обявена и голяма площ от Mall Burgas Plaza – 12 600 кв.м.

Последен в Бургас отвори врати Mall Galleria Burgas – през май 2012 г., с 90% отдадени под наем площи. Сред основните наематели на търговския комплекс са реномирани чуждестранни марки. Стойността на целия проект възлиза на 76 млн. евро.

12-13-bugras-plaza

В Mall Burgas Plaza – площите от 12 600 кв.м на фалирал хипермаркет бяха обявени на търг

През юни 2015 г. молът прекрати договора с магазин от известна верига хипермаркети заради неплатен наем. Малко по-късно част от освободената площ беше заета от друг хранителен магазин. Сега се очаква шведският гигант в обзавеждането да отвори център за поръчки на останалата част от незаетата площ в Mall Galleria Burgas.

Не стоят така нещата обаче в Mall Burgas Plaza. Там площите от 12 600 кв.м на фалирал хипермаркет бяха обявени на търг, а началната цена бе 14.5 млн. лв. Хипермаркетът затвори през март т.г. Върху имота има вписана договорна ипотека от 2012 г. и две възбрани от 2015 и 2016 г.

12-13-burgas-strand-7

Четири поредни неуспешни търга бяха организирани за продажбата на мол „Странд“

Четири поредни неуспешни търга бяха организирани за продажбата на мол „Странд“ от частен съдебен изпълнител. Последната стартова цена бе 12 млн. лв. Тя е близо три пъти по-малко от търсената цена при първия търг преди година, когато търговският център се предлагаше за 33.3 млн. лв. Процедурата е по искане на общината, на която собственикът „Странд Бургас” дължи около 450 хил. лв. за данъци и такси. Най-големият кредитор обаче е фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансира изграждането на мола с близо 100 млн. лв.

Имотът, който се предлага за продажба, включва малко над 29 дка земя и самата сграда на търговския център „Странд“.


СТАТИСТИКА


София с най-голям потенциал за обекти в този сегмент

България е третият най-ненаситен пазар с модерни търговски площи в Европа с 99,7 кв.м на 1000 души население. Това се посочва в доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield за строителството и инвестициите на търговски площи в Европа през миналата година. Данните за България са на партньора на Cushman за страната и Македония Forton.

Лидер по най-ненаситен с модерни търговски площи пазар е Сърбия със 71 кв.м на 1000 души, следвана от Босна и Херцеговина със 74 кв.м. След нас са Турция и Русия със съответно 113,4 и 121,2 кв.м.

На другия полюс е Естония – най-наситеният с модерни търговски площи пазар в Европа, с 608,4 кв.м на 1000 души, следвана от Словения с 380,1 кв.м и Литва с 319,1 кв.м. Четвърта и пета са Латвия и Хърватия със съответно 315,8 кв.м и 301,2 кв.м.

В България през миналата година няма открити нови търговски центрове. В строителство са над 87 хил. кв.м нови площи, сред които Plaza West в кв. „Люлин“ в София, който трябва да бъде завършен през тази година, и „Галерия Пловдив“, който беше затворен за ремонт. В тези площи влиза и довършването на мол „Марково тепе“ в Пловдив.

София е първа в списъка с градовете с най-голям потенциал за развитие на търговския сегмент у нас. Наситеността на пазара с модерни търговски площи в столицата ни е по-ниска от средното за Европа и достига 235,5 кв.м на 1000 души население, а площите в строителство не отговарят на потенциала на града, сочат анализатори.

 

3 Коментар към Архитекти търсят нови решения за съвременните молове, за да ги направят атрактивни за бизнес

 1. manol

  Ми аз и в тези в софия не ходя редовно,а пък съм роден в София…

   
 2. kjop sildenafil reseptfritt

  kjop viagra pa nett http://alternativtabletten.site/viagra/ viagra uten resept

   
 3. XRumerTest

  Hello. And Bye.

   

Добавете коментар