Архитекти с решение за водната криза в Перник

Предлагат трасе със софийска вода за бедстващия град

0

Граждански организации и архитекти имат план за решаване на водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопроводна тръба от „Княжево“ до Даскалово.

Според арх. Димитър Димитров, само на 50 метра от „Княжево“ към центъра на София преминава огромен водопровод, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през „Бояна“ и отива в Банкя, която е с 12 хиляди жители.

„Резервоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил. души, всъщност се мъчи – това е издевателство върху жителите на града“, заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на 15 януари, за да се обсъди предложението. Покани ще получат кметът на София и главният архитект на столицата. Според арх. Димитров София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

„В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата – няма. С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София“, предложи арх. Димитър Димитров.

Архитектът е категоричен, че предложението им може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя фестивалът „Сурва“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си