Архимандрит Антим: Ремонтираме десетки храмове с европейски средства

0

20 проекта на Видинската митрополия вече са изпълнени, предстои обновление на още църкви

ВИЗИТКА
Архимандрит Антим е протосингел на Видинския митрополит Дометиан от 2008 година. Роден е в Благоевград, но постъпва на служба във Видинската епархия. През 2002 година става игумен на Клисурския манастир. За няколко години успява да обнови старата света обител, като ръководи мащабни строителни работи. Днес манастирът е женски, но отецът продължава да се грижи за него като духовен настойник на монахините. От 2010 година е игумен на Боровишкия манастир „Света Троица”. Отец Антим има три висши специалности – стопанско управление и публична администрация от Югозападния университет „Неофит Рилски” и магистратура по религия и образование в Богословския факултет на Софийския университет.

– Отец Антим, освещаването на обновените храмове във Видинската епархия е едно от най-вълнуващите и посещавани от хората събития в селищата на областите Видин и Монтана. Как става това, какви средства използвате?

– Във Видинската митрополия аз отговарям за проектите за обновлението на храмовете. Те са наши проекти, за които си осигуряваме финансиране от европейските фондове. Най-удачна за това се оказа програмата за развитие на селските райони. Аз придобих опит в обновлението на Клисурския манастир, перлата на епархията. Използвахме средства от различни програми, дори и от националната програма „Красива България”. Технологията е като за останалите бенефициенти – разработваме проектите, кандидатстваме, получаваме одобрение и финансиране и започваме преустройствата. Не сме спирали тази дейност през последните 5 години.

– Колко храма успяхте да възстановите и обновите по този начин?

– Изпълнихме над 20 проекта. Близо половин милион лева струваше обновлението на над стогодишния храм „Свети Георги” в Белоградчик. По нов начин изглеждат сега църквите в селата Арчар, Делейна, Смирненски, Брусарци, Медковец, Аспарухово, Долна Бела речка, Заножене, Мокреш, Септемврийци, Разград. След приключването на проектите по традиция освещаваме обновените храмове. На тези събития действително се събират много хора – идват целите села, правят се тържествени служби, курбани. Пристигат и гости. Стават празници на селата, които дълго се помнят.

– Тази дейност продължава ли и през новия програмен период?

– Да, имаме готови проекти за десетки църкви. Те предвиждат възстановяване на стени и покриви, външни и вътрешни ремонти, прокарване на осветление, изграждане на отоплителни инсталации. Много от храмовете не бяха ремонтирани от десетки години, някои – от построяването си преди 80-100 и повече години. Покривите им бяха пропаднали, имаше течове, които за беда унищожаваха иконите и стенописите. Миряните са доволни, защото с възстановяването на храмовете се възстановява и пълноценният живот в селата, възражда се духът на хората, вярата.

– Имате ли свещеници за всички църкви?

– Не достигат свещеници, защото и броят на храмовете се увеличава. Например в община Монтана имаше села без храмове изобщо, а сега вече има във всичките. Предстои освещаване на новопостроен храм в Трифоново, започна строеж и на църква в най-малкото село – Войници. Налага се един свещеник да обслужва по няколко храма в близки села. Но на големи църковни празници, и особено на храмовите празници, всички църкви са отворени.

– Освен протосингел на Видинския митрополит вие сте игумен на най-новия възстановен манастир – Боровишкия „Света Троица”. Разкажете нещо повече за тази малко известна обител в епархията, която дълго време беше изоставена.

– Това е един от най-интересните манастири в страната. Построен е в подножието на червената скала „Боров камък” край Белоградчик. Избрано е едно наистина божествено място, докоснато от Бога. Прилича на мястото на познатите и станали световноизвестни манастири в Гърция, наречени „Метеорите”. Скалите там се смятат за метеоритни, затова ги назовават така. Боровишкият манастир е изграден от червен камък, взет от близките скали. Запазена основно е църквата, която заради червения камък от скалите е наречена Червената. Тя е строена през 1886 година, когато е създаден и манастирът. Тогава църквата е била действаща, но в началото на миналия век жителите на Боровица напускат селото си и се преместват на 2 км по-надолу в ниското. Там строят къщи, училище, но не построяват църква. Продължават да се черкуват в Червената. До нея и до днес е гробището на селото.

– Колко достъпна е тази интересна църква за туристи, за гости в района на Белоградчик?

– До нея от село Боровица, което се намира на пътя София – Белоградчик, са 2 км. Общината я включи в туристически маршрут, затова иска да асфалтира този път. Когато министър Симеон Дянков посети храма, обеща 400 000 лв. за изграждането на път до него. Но парите не бяха получени и пътят си остана същият – тесен и каменист. Сега общината в Белоградчик го е включила в проект, за чието финансиране търси европейски средства. Проучват се възможностите за кандидатстване по програмите за трансгранично сътрудничество. Паралелно с това Митрополията има проект за укрепване и ремонт на храма и иконостаса, за посторяване на манастирска част. В манастира „Света Троица” вече живеят двама монаси. Временно бе решен проблемът за тока и водата в обителта. Има съоръжения, които са на разстояние 600 м, но още не са прокарани. Манастирът получи като дарение агрегат за ток, както и средства за сондирането за вода. Така сега проблемите са преодолени, но това не е постоянно решение.

– Има ли посещения в манастира?

– Да, макар да не е още популяризиран, в него идват вярващи и предимно индивидуални посетители. Организирани групи няма. Който знае за него, се отбива 2 км от пътя си на идване или на тръгване от Белоградчик и го посещава. Разстоянието от скалния град до „Света Троица” е 6 км.

– Приключиха ли всички обновителни работи в Клисурския манастир?

– Да, той се разраства. През 2008 година в него дойдоха 6 монахини от Македония. Те останаха, а към тях се присъединиха и български монахини. Той остава най-представителният манастир на епархията, най-посещаваният. Монахините са създали школа за изработване на икони по оригинална технология от старите времена. Те могат да се купят на място, както и екологични продукти, приготвени от същите монахини.

– Архимандрит Антим, намираме се в навечерието на големия християнски празник – Рождество Христово. Какво бихте пожелали на миряните, на читателите на вестника?

– Да, намираме се в дните преди най-големия християнски празник – Рождество Христово, за който чрез коледния пост ние извършваме духовна подготовка. Този празник е значителен не само за християнството, но и за цялото човечество. Защото с неговото раждане настъпва нова ера – ерата след Христа. Това е ерата на любовта, неслучайно казваме, че Бог е любов. Бог се яви в човешки образ чрез Исус, за да приобщи човечеството към божията любов.

Моят благослов в навечерието на Коледа е всички да се обичаме, бидейки братя и сестри, защото, като чеда на Бога, ние сме такива. Да въдворим в душите си христовия мир, да ги отворим за мир и спокойствие. А мир няма там, където няма помирение, където няма прошка. Затова призовавам всички към мир и добролюбие. Не само християните, всички човеци по света се нуждаем от това!

Архимандрит Антим

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си