Артист от Аржентина изрисува дома на Вапцаров в София

1

110 години след рождението на великия Никола Вапцаров, в сърцето на София оживя поетичната стена „Вяра”, изрисувана от световноизвестният артист Bosoletti. Вдъхновен от стиховете на българския поет (преведени на над 90 езика), творецът създаде произведението си върху надрасканата стена на къщата музей „Н.Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” 37.

Bosoletti е художник, който многократно е трансформирал сиви стени в различни държави. Въпреки че е млад, кариерата му е повече от впечатляваща. Подкрепян от над 600 стари неаполски фамилии, обединени с цел да развиват града и да помагат на хората в него, както и от Ватикана и италианската държава, той създава творби на „свещени” за местната общност кътчета. Например катедралата “Pio Monte della Misericordiа”, където се намира последната творба на Караваджо, която той не успява да завърши и по-късно е довършена от друг художник. Реализира различни монументални проекти в Минск, Берлин, Неапол, Мексико Сити, Буенос Айрес, Торино, Барселона, Мюлюз (Франция), различни градове в Белгия, Белград, Португалия, Валенсия, Саламанка, Монтевидео (Уругвай), Майорка. Както и изложби в Мюнхен, Неапол, Оукланд, Калифорния, Австралия, Париж, Лагос, Португалия, Мексико Сити.

Интерпретацията на стихотворението „Вяра“ от Bosolleti е част от проекта за градско изкуство по покана на Urban Creatures.

1 коментар

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си