Навигатор Home » На фокус » Армията не спира с опитите да се отърве от ненужни имоти

Армията не спира с опитите да се отърве от ненужни имоти 

Сериозна част от бюджета на Министерството на отбраната изтича за охрана на техни имоти с отпаднала необходимост

Ведомството харчи годишно милиони от бюджета си за охрана на обекти с отпаднала необходимост

Повече от половината военни имоти в страната пустеят и тънат в разруха. От Министерство на отбраната алармират, че охраняването им бърка дълбоко в бюджета на ведомството. С годините финансовият ресурс, който се прахосва за това се увеличава, а 56% от общия сграден фонд остава неизползваем и оставен на капризите на времето. Само за 2016-а армейците са похарчили близо 14 млн. лв., за да бъдат опазени 340 имота с отпаднала необходимост. За да намалят щетите логично от Министерството на отбраната периодично предприемат стъпки за продажба на ненужните обекти. От предвидените за продажба през миналата година 242 имота в 24 области обаче са продадени едва 24 от тях. Предходната година пък нови купувачи са намерени само за 18 имота на армията. Колкото и ниска да е успеваемостта при тези сделки Министерството на отбраната е разпродало за последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник, сочи справка на ведомството, цитирана от в. „Монитор“.

4-5-voenni-1-1

Едно от военните поделения в Кокалу, чиято ниска продажна цена предизвика бурни обществени реакции преди години.

Приходите от продажбата на общо 523 имота за десетгодишния период са надхвърлили 73 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет. В публичното пространрство периодично изкача темата скъпо или евтино се търгуват армейските имоти, има ли задкулисни договорки и придобива ли някой апетитни терени на доходоносни локации за жълти стотинки.

Особено коментирани са търговете за имоти по морето.

Преди година огромен парцел от 114 дка на входа на Несебър бе изтъргуван за малко под 5 млн. лв. , което прави 43 лв. на кв.м. Месеци по-късно новият собственик продаде 50% от фирмата, чийто основен актив е имотът, за почти 13 млн. лв. От Министерството често излизат с коментар, че няма кандидати за офертите им. На какви нива търгуват недвижимостите и какви са достигнатите цени зависи от местонахождението на имота, степента на изграденост, годината на построяване и други детайли, анализират от ведомството. И към средата на тази година не липсват предложения за продажба на военни имоти, което е видно от графикът за провеждане на търговете.

Две поделения до Дунав тънат в разруха

Цвета ИВАНОВА

Видин е имал военно поделение, в което войници от цялата страна са се учили да управляват автомобили и камиони. От службата те са си тръгвали със свидетелства за професионални шофьори. То обаче е закрито още през 90-те години на миналия век.
Базата му е оцеляла до днес, но в разруха, въпреки уникалното си място. Поделението се намира върху площ от 40 дка в съседство със средновековната крепост „Баба Вида”. Има и излаз на Дунава, затова в плановете на няколко кметски управи мястото се свързва с яхтено пристанище, лиман и марина. В имота са разположени учебен корпус, жилищни сгради, все още има следи от писти, плувен басейн, помещения за свиждане, караулка на входа и т.н.

4-5-Vidin-kazarmata-1  През 2000-та година с решение на Министерския съвет базата на закритото военно поделение е предадена безвъзмездно на общината във Видин. Тя го е пожелала с мотивите, че иска да приобщи тази база към градската територия и да разшири крайдунавския парк. Щяла да изгражда балнеоложки комплекс, тъй като в съседство някога е имало и минерална баня, спортно-туристически комплекс, социален дом и дори разделение на малки парцели, които да бъдат предоставени за индивидуално жилищно строителство. Превръщането му в зона за отдих и туризъм може да стане лесно, тъй като са запазени спални помещения, столова, алеи, зелени площи, пишат през 2000-та от общината.

Покрай имота възникват и частни апетити. Местната управа обещава да го даде за база на замисления в града частен евро-швейцарски университет, а преди това на адреса му е регистриран и свободен видински университет. Но нито един от двата не получава акредитация и намерението е изоставено.

4-5-Vidin-kazarmataПо време на кмета Румен Видов /2007 – 2011/ неизползваната казарма е превъраната в кучешки приют на общината. В спалните помещения се разполага операционна за кастрация на бездомните животни. Само силният кучешки вой и недоволството на живеещите в съседния квартал „Георги Бенковски” кара общината да вдигне приюта от мястото.

По време на управлението на предишния кмет Герго Гергов на закритото поделение е намерено ново предназначение – постоянна изложбена площ. Като начало в него започва да се провежда традиционният видински панаир, съществуващ от 1898 година. Месеци наред общинари режат дървета и храсти, чистят терена от бурени, за да превърнат плаца в място за панаир. Възстановяват терена с насипвания, чистят района. Стотина фирми отварят сергии, има луна-паркове за децата, сцена за гастролиращи певци.

4-5-Vidin-kazarmata-3Новата управа още не е излязла с официално становище за какво смята да използва бившия военен имот. Неофициално е известно, че ще се търсят средства от европейските фондове за преобразяване на мястото, но проектът още не е готов. Истината е, че оцелелите части от имота са в окаяно състояние. Водопроводната и елмрежата са амортизирани, сградите, алейната мрежа – също. Общината не е поддържала дълги години този имот, не е изпълнено и намерението на предишната управа да се раздроби терена и да се продаде на нови собственици.

Още едно поделение тъне в разруха – казармата на легендарния втори конен Ломски полк в Лом. Командир на този полк е бил самият прославен офицер Борис Дрангов, но какво от това? Теренът от 100 дка, който се намира до ж.п. линията – Лом – София, само се охранява, но гардовете не успяват да го опазят от многобройните роми, които ровят за желязо и други остатъци. Техниката е изнесена. Вътре в терена е останал паметникът на 67 загинали кавалеристи. През последните години обществеността на Лом иска достъп до този паметник, но теренът не е общински. Той все още е на военното министерство.

Отрязаха Поморие за Военния санаториум

4-5_PomorieИ новият военен министър Красимир Каракачанов отряза Поморие за Военния санаториум, чиято сага продължава вече с години. В отговор на поредното писмо до Министерството на отбраната, във връзка със затварянето на лечебното заведение, Каракачанов официално уведоми градоначалника Иван Алексиев, и в частност поморийци, че не са налице основания за реституционни претенции от страна на община Поморие към имота. От своя страна кметът попита в активите на коя държавна или частна структура е Военният санаториум към настоящия момент, ще започне ли да функционира болницата по предназначение и ще бъдат ли възстановени трудовите правоотношения на всички уволнени служители? Още миналия месец Алексиев алармира, че въпреки обещанията на държавата, в лицето на предишното ръководство на Министерството на отбраната, старият Военен санаториум в Поморие се руши, а 72-ама души са без работа. Настоящата „Болница за лекуване, продължително лечение и рехабилитация“ бе извадена от активите на ВМА поради отпаднала необходимост и по предложение на Министерството на отбраната трябваше да се прехвърли към държавната Многопрофилна болница за активно лечение и рехабилитация „Вита“ ЕООД Велинград. Това трябваше да се случи още на 2 февруари, но до ден днешен не е направено нищо, коментира Алексиев. По думите му държавата е трябвало да отпусне 1 млн. лв. по сметката на „Вита“ за ремонт на поморийската болница, но такъв не е извършен. Министерството на отбраната е принципал на санаториума, каза още градоначалникът и призова държавата да се намеси, за да спаси лечебното заведение. От Община Поморие се отказват от претенциите си към него. Готови са, ако държавата все пак им го върне, те да подновят дарението на някогашната Анхиалска община и отново да го предадат на държавата.

Припомняме, че по идея на бившия военен министър Николай Ненчев въпросните 12 декара между езерото и морето трябваше да се преобразуват от публична държавна в частна държавна собственост и да преминат към активите на държавното дружество „Вита“ ЕООД. Идеята обаче срещна сериозен отпор от страна на общинската администрация в Поморие.

АПЕТИТИ

Все още е неясна съдбата на Гарнизонна фурна – Пловдив

4-5_Furna

Поддръжници на идеята срещу събарянето на Гарнизонна фурна в Пловдив по време на предупредителен протест през април.

Община Пловдив получи предложение за концесия на Гарнизонна фурна. То дойде след изразено несъгласие и противоречие между граждани и културтрегери за съдбата на обекта, определен за събаряне. Преди време кметът Иван Тотев подчерта, че не е възможно с 350 000 лева, които администрацията задели за събарянето на фурната, тя да бъде ремонтирана. И допълни, че ако не се намери разбирателство по казуса, тогава сумата ще бъде пренасочена за друг обект в район „Западен“. Сега предстои администрацията в Пловдив да се произнесе за предложението за концесия, внесено от артистът Емил Миразчиев и екипът му.

Пловдив получи Гарнизонната фурна през 2015 година, след като със свое решение Министерският съвет прехвърли безвъзмездно собствеността на поземления имот в полза на Общината. Още тогава градската управа заяви намерението теренът от около 7 декара да се превърне в парк.

Граждански организации обаче не бяха съгласни с решението на местната управа и организираха поредица от протести. Искането им бе мястото сградата да се превърне в място за развиване на културни инициативи.

 

 

Добавете коментар