18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

АПИ: Шофьорите сами могат да проверяват в системата имат ли фишове за нарушения

На сайта www.bgtoll.bg шофьорите и собствениците на моторни превозни средства могат да проверят имат ли електронни фишове за неплатени пътни такси – е-винетка или тол, съобщават от АПИ. Това става чрез бутона „Проверка за нарушения“, а системата предоставя информация за съставени електронни фишове, актове за установяване на административно нарушение и информация за платени компенсаторни такси.

При преминаване през камерите на тол системата на автомобил без платена пътна такса нарушението се заснема от камерите на електронната системата за пътно таксуване.

Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика на превозното средство или ЕИК, ако автомобилът е регистриран чрез юридическо лице. Проверка е възможна и по номера на връчения електронен фиш като се посочи ЕГН или ЕИК на собственика.

При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

Размерът на компенсаторните такси в зависимост от типа на превозното средство е:

Лек автомобил до 3,5 т 70 лв.

Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т 150 лв.

Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси 450 лв.

Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси 750 лв.

ППС за превоз на пътници с повече от 8 места до и над 12 т 150 лв.

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се плати и по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол управление за отчитане на плащания по банков път на санкции е IBAN : BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.

 

Related Articles

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ