АПИ чака 450 млн. лева приходи след въвеждането на тол системата

0

Разчетите, които сме направили за 450 млн. лв. приход за 2020 г. при данните, които превозвачите предоставят, са реалистични. Очакват се месечни приходи от около 40-60 млн. от тежкия трафик. Това посочи пред БНР проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

По думите му 450 млн. лв. са около половината от очакваното за издръжка на пътната инфраструктура, но: „В контекста на необходимостта от плавен преход, в контекста на това, че тази реформа действително трябва да бъде ефективна и да не е шокова – смятам, че тези резултати, ако бъдат постигнати след първите 3 месеца, ние ще се поздравим с една успешна първа крачка в тази реформа“.

„Толсистемата е нещо радикално ново. Ние винаги сме настоявали за плавен преход, който да гарантира, че няма да има шок на транспортния пазар“, коментира от своя страна Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той припомни, че са водени много разговори, но при последния етап – с цените на системата, регионалното министерство го е направило еднолично. Именно това е накарало бранша да обяви национален протест.

В петък след среща при премиера и приетите параметри, дадени от превозвачите, протестът се отложи с поне 3 месеца.

Според Арабаджиев предложените от тях цени са реалистични. Той отбеляза, че България е и транзитна държава. Освен това е категоричен, че е трябвало да се „даде глътка въздух за българските превозвачи на вътрешния пазар“. Той бе категоричен, че превозвачите ще изпълнят своите ангажименти: „Искаме толсистемата да заработи от 1 март, но с цени, които са адекватни за българския пазар и транспорт и да са адекватни към състоянието на пътната мрежа“.

До 1 март тежкият трафик ще се таксува с електронна винетка по старата тарифа. В разчетите на АПИ е заложено средно 15% от приходите от толсистемата да отиват за обслужване на системата.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си