Навигатор Home » Новини » АПИ прекрати търга за тунел „Железница“

АПИ прекрати търга за тунел „Железница“ 

3-TUNEL-2

Заради спряната процедура България може да загуби стотици милиони европейско финансиране

Агенция „Пътна инфраструктура“ прекрати търга за изграждането на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ буквално на финалната права. Мотивите за мярката будят недоумения в сектора и предизвикаха остри полемики в края на миналата седмица.

Според първоначалната информация, тиражирана в медиите, липсва папка с техническа информация по една от офертите.

Член на тръжната комисия е откраднал документи от конкурса и затова полиция и ДАНС нахлуват в АПИ и дома му. Липсващите папки, сред които са били и техническите документи на един от кандидатите, са открити в дома на въпросния експерт.

От 6-членната тръжна комисия има само един външен за Пътната агенция член. Това е Стефан Гайтанджиев, който е обвинен, че е изнесъл неправомерно документите.

„Интересно е, че документите са съхранявани в зала със силно ограничен достъп, само чрез магнитни карти, които са съхранявани при председателя на комисията, като членове е следвало да влизат само по двама”, съобщи Невена Зартова, говорител на Софийската районна прокуратура. Въпреки това документите са изчезнали.

АПИ спира конкурса буквално дни преди да бъде обявен крайният победител. А шефът на Пътната агенция подава сигнал в полицията. Още в петък започват обиски в сградата и дома на Гайтанджиев. Самият той пък е освободен с мярка „подписка”.

Разследването продължава.

Бившият3-TUNEL-1 регионален министър Лиляна Павлова се включи в скандала през „Фейсбук“. Според нея мотивите за спиране на процедурата са несериозни, а Гайтанджиев е назначен именно по времето на служебния кабинет и то на мястото на сегашния регионален министър. „Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството сериозността от прекратяване на процедура на стойност 250 млн. лв. и риска от голямо закъснение за изграждането на автомагистралата? Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, че това решение може да бъде фатално за окончателното изграждане на автомагистрала „Струма” и България да се наложи да загуби стотици милиони от Европа?“, изригна в социалната мрежа Лиляна Павлова.

 Добавете коментар