Антични кули се вписват в „града на бъдещето“ до Бургас

0

Четири антични бойни кули ще се впишат в така наречения „град на бъдещето“, който ще бъде изграден в близост до Бургас – на полуостров Форос, квартал Крайморие.

Археологическите открития на крепостта Порос бяха представени от Милен Николов – директор на Регионален исторически музей – Бургас, и зам.-кметът на общината Йорданка Ананиева.

Разкрита е фортификационната система с крепостна стена с дължина 280 м и ширина 3 метра, 4 правоъгълни бойни кули и отводнителни канали. Две

от кулите са с размери 10 на 10 метра, другите две – с размери 8.4 на 6.6 метра.

Бяха представени и откритите 4 сгради, разположени до самия морски бряг. Едната е луксозна римска вила от ІІІ в., неаполски тип, която е с облицовка на стените от 3 вида мраморни профили. Локализирани са и 3 сгради от VІ в. с много големи размери, при които проучването не е завършило. Те най-вероятно са пристанищни съоръжения и складове, за което достатъчно убедително говори фактът, че входът на едната е откъм морето. Там е открито каменно колело, по което са се огъвали обръчите на волските коли, за да придобият нужната форма. Наблизо има и огромно количество питуси – големи глинени съдове, в които са се съхранявали всякакви продукти при превозване по море. Открити са и близо 200 бронзови, сребърни и златни монети, части от римска ризница, бронзов пръст от римска статуя, находки от стъкло, цели съдове от керамика, бронзови апликации.

Археологическите разкопки ще бъдат вписани в огромен модерен жилищен комплекс, чийто идеен проект бе представен през септември 2013 г.

Поектът ще бъде за над 200 млн. евро, съобщи тогава инвеститорът Тодор Батков. Строителството ще се изпълни или едновременно или на 4 етапа,

 

зависи от цената на ресурсите и ситуацията на пазара. Идеята може да се осъществи между 4 и 10 години“, коментира Батков. Идеята е комплексът, който е заобиколен от три езера и море да се свързва

с Бургас чрез фериботна линия. „Нека правителството договори средствата за следващия програмен период, а Бургас ще кандидатства наравно с всички други общини”, допълни Батков.

Общинската администрация е с амбицията да спечели нов проект по Оперативна програма „Транспорт”, тъй като до няколко години Крайморие ще се превърне в град-сателит на Бургас. Само в комплекса на Тодор

Батков се предвижда да живеят около 15 хиляди души.

Проектът за „град на бъдещето“ започна още през пролетта на 2005 година със закупуването на първия терен в кв. Крайморие.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си