Анализатори: Спира поскъпването на имотите през 2020-а

0

2020-а година ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, прогнозираха по БНТ анализатори на пазара. Лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти.

По думите на кредитния консултант Тихомир Тошев, основно се развиват четири основни града в страната – София, Варна, Пловдив и Бургас. „При покупките с кредит, тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните жилища остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот“, коментира Тошев.

Консултантът в недвижимите имоти Пепи Димитрова съобщи, че пред 2018 г. е била премината психологическата граница от 100 хил. лв. за средностатистически апартамент. Според нея, 15 % от сделките са с инвестиционна цел. „Най-желаните райони на София остават кварталите „Изток“ и „Изгрев“ и района около градината на Докторския паметник“, коментира Димитрова.

Урбанистът Емил Христов пък изтъкна, че съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София, което предполага, че ще има известен спад на продажбите на имоти през следващите години.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си