Анализатори: Жилищата в София по-достъпни от всякога

0

Колко са достъпни жилищата в София за българите, изчислява агенцията за недвижими имоти „Бългериан Пропъртис“, съобщава порталът „Парите ни“.

Тя пресмята показател за достъпност на имотите, който показва колко месечни заплати са нужни за покупката на 1 квадратен метър жилище в София.

За основа се взима съотношението на цената на жилищата на квадратен метър към средната месечна заплата в столицата. За второто тримесечие на 2019 г. стойността му достигна ниво 1.23, което означава, че са нужни 1.23 средни софийски заплати за покупката на 1 кв. м.Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите.

Това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващо нарастване на доходите.

Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София.

Ипотечните кредити са другият знак за достъпността на имотите чрез възможностите за банково финансиране за тяхната покупка.

И по този показател имотите в момента са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България. В момента лихвените проценти по кредитите са на исторически най-ниските си нива средно около 3% за третото тримесечие на 2019 г. и се очаква тези нива да се запазят и през следващата година

Обемите на новоотпуснатите жилищни кредити продължават да нарастват, като през третото тримесечие достигат над 900 млн. лв., което е сравнимо с показателите от 2007/2008 г.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си