По Лот. 3.3 на „Струма” са положени вече над 50 хил. т асфалт, отчетоха от Строителното министерство

За 75 км от „Хемус” са отпуснати 85 млн. лв. допълнително

Катя ТОДОРОВА

При добри климатични условия има възможност пускането в експлоатация на Лот 3.3 от автомагистрала „Струма” между Сандански и Кресна да стане до края на годината, или с почти 6 месеца по-рано от срока по договор, прогнозират от АПИ и Строителното министерство.

Изпълнението на 24-километровия участък върви с много добра организация на работата. Напредва работата по големите съоръжения. Готови са 90% от водостоците и 70 на сто от подпорните стени. В участъка между Кресна и Сандански има 2 пътни възела – п. в. „Струмяни“ и п. в. „Сандански“, 25 големи съоръжения – мостове над реките Струма, Злинска, Градешка, Потока, Речичка, Санданска Бистрица, Лешничка, надлез над жп линията София – Кулата, 9 селскостопански подлези и надлези, 4 площадки за отдих, на които ще има и тоалетни. По отсечката са положени вече над 50 хил. т асфалт. За първи път в проект за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на „Интелигентни транспортни системи”. Те включват станции за броене и управление на трафика, видеонаблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение.

Изпълнител на Лот 3.3 е Консорциум „Струма Лот 3.3“, в който участват: „ГБС инфраструктурно строителство“ АД, „Пътстрой 92“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Геострой“ АД. Строителния надзор осъществява „Пътинвестинженеринг“ АД.

Участъкът от Кресна до Сандански – Лот 3.3 от км 397+000 до км 420+624, е част от проекта АМ „Струма“ – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020”.

2018 г. ще бъде решаваща и за най-трудния участък – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март трябва да е готова цялостната тръжна документация за избор на изпълнители на проектирането, строителството и строителния надзор. Индикативният краен срок за стартиране на обществените поръчки е 30 април 2018 г. и ако няма обжалване, в края на август трябва да има избрани изпълнители.

ДРУГИ ПРИОРИТЕТНИ ПРОЕКТИ

Другите 3 приоритетни големи пътни проекта са автомагистралите„Хемус” и между Русе и Велико Търново, а също така и модернизацията на пътя София – Калотина. Тази година се очаква в строителство на „Хемус” да са още 75 км – от Ябланица до п.в. Боаза, от Боаза до пътя Ловеч – Плевен, както и участъкът Белокопитово – Буховци. За целта са заделени допълнително 85 млн. лв.

Подготовката на строителството на магистралата Русе – Велико Търново върви с бързи темпове. Предстои Екоминистерството да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и още тази година да стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новият аутобан може да бъде завършен през 2021-2022 г.

По проекта за модернизация на скоростния път от Калотина до София вече започна подготовката за участъка от ГКПП „Калотина“ до Сливница, който е с дължина 31 км и индикативна стойност 258,6 млн. лв. Очаква се в първите дни на новата година обществените поръчки за избор на изпълнители на двете отсечки – от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница, които бяха обжалвани, да бъдат обявени повторно.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си