Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Американци проектираха първия въздушен небостъргач

Американци проектираха първия въздушен небостъргач 

21-11

Футуристичната кула ще бъде прикрепена към истински астероид, програмиран да лети в орбита около Земята       

21-8Още една крачка напред към бъдещето направи експерименталната архитектура, след като бяха обявени плановете за небостъргач, който ще виси от астероид на 50 000 км във въздуха. Да, точно така, компанията Clouds Architecture Office представи наскоро своя проект за кула, наречена Analemma – сграда, която не просто ще бъде най-високата в света, но и ще виси от уловен в орбита около Земята астероид. Небостъргачът ще описва осморка над Северното и Южното полукълба и така жителите му ще пътешестват над различните части на света, като например Ню Йорк, Хавана, Атланта и Панама сити.

21-3

Авторите на фантастичния проект имат предложения и за къщи на Марс, и за облачен град.

Analemma Tower ще е нещо повече от огромен небостъргач и ще прилича по-скоро на носещ се във въздуха град, фрагментиран на тематични части. Предвидени са зона за хранене, за пазаруване, за забавление, обществени офиси, градина, земеделски сектор, жилищна зона и дори място за религиозни служби. Бизнес секторът ще се намира в долния 21-12край на кулата, а спалните помещения ще бъдат на горните етажи. Архитектите планират да се възползват напълно от местоположението на небостъргача и ще поставят слънчеви панели на горните нива за производство на електроенергия от слънцето. Специална филтърна система ще черпи вода от облаците.

Основата на конструкцията ще е високоякостно въже, спуснато към Земята от астероид.21-7

Тъй като този нов вид небостъргач ще виси във въздуха, той може да бъде изграден навсякъде по света и да се транспортира до неговата крайна дестинация, заявяват от Clouds Architecture Office. Предложението е Analemma да бъде изградена над Дубай, който се е доказал като специалист по високото гражданско строителство, на цена 5 пъти по-ниска от тази в Ню Йорк. Компанията не смята своята идея за фантастична. През 2015 г. 21-2Европейската космическа агенция предизвика нов кръг от инвестиции за добив на полезни изкопаеми на астероиди и доказа със своята мисия Rosetta, че е възможно да се кацне върху въртяща се комета. Компанията твърди, че в бъдеще улавянето на астероид няма да е нещо толкова необичайно, давайки за пример мисията на НАСА, която планира през 2021 г. да улови и пренасочи астероид – въпреки че тя не е включена в бюджета на космическата агенция и бъдещето й не е съвсем сигурно.   21-14

Дали този мащабен футуристичен проект някога ще бъде осъществен, е рано да се предположи. Но имайки предвид, че технологиите се развиват с главоломна скорост, то твърде вероятно е учените да намерят решение на всичките проблеми, които стоят пред осъществяването на този план.

Добавете коментар