Амбициозните проекти на общини за 2015-а

0

Близо милиард и половина лева е бюджетът на Столичната община за 2015 г. Капиталовата програма за следващите 12 месеца е в размер на 705,76 млн. лв., от които 391 млн. лв. са европейски средства. Кметът Йорданка Фандъкова очерта разпределението на капиталовите инвестиции, според приоритетите на кметството за следващата година, така:

– Реновиране на основни улици и булеварди, както и изграждане на нова инфраструктура, с цел облекчаване на движението в града.
– Изграждане на метрото.
– Инвестиции в нов градски транспорт – закупуване на нови автобуси и трамваи.
– Инвестиции в нови детски градини.
– Доизграждане на завода за отпадъците на София.
– Поетапно реновиране на паркове и градини.
Строителството на третия лъч на метрото, санирането на жилищни сгради и подготовката на София за европейска столица на спорта са основните акценти в програмата на главния архитект Петър Диков. София започва да се подготвя и за ролята си на Европейски спортен център през 2018-а. Предвижда се нов проект за стадион „Славия“ и свързването на първия лъч на метрото с лифт Симеоново. С най-голям приоритет през 2015-а е започването на строителството на третия лъч на метрото от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“. Според екипа на Столична община късна пролет ще започне изпълнението на 3-ия метродиаметър. Предвижда се участъкът Младост 1 – Летище София, по който има 4 метростанции, да влезе в експлоатация към края на март 2015-а. А Младост 1 – Бизнес Парк София – този участък от 3 метростанции ще влезе в експлоатация в края на април тази година.

Приоритетно и през 2015 г. ще се работи по Южната и Западната дъга на Околовръстния път и Северната скоростна тангента. Готови са проектите за ремонт на бул. „Илиянци“, „Рожен“ и „Чепинско шосе“. „Царица Йоана“ и „Петър Дертлиев“ се очаква да станат новият главен вход към столицата от запад. С най-голям приоритет през 2015-а е започването на строителството на третия лъч на метрото от бул. „Владимир Вазов“ до „Красно село“. През пролетта на 2015-а ще стартират и първите дейности по саниране на едропанелни жилищни сгради. Проектът ще започне със санирането на бл. 6 в район „Искър“. През 2015-а се очаква да е готов и проектът за скоростно трамвайно трасе по бул. „Цар Борис Трети“ – от Съдебната палата до трамвайното ухо в „Княжево“. Предвижда се реконструкция на трамвайния път по бул. „Ал. Стамболийски“. През следващата година ще се ремонтират и общо 24 училища и детски градини. Проектират се три от четирите зони в центъра на столицата, които трябва да бъдат обновени между 2015 и 2018 г. Петър Диков допълни, че Столичната община ще подпомогне държавата и в изграждането на „София Тех Парк“. Доизграждането на Завода за боклук на столицата, както и реконструкцията на Централна гара са сред приоритетните проекти на София за новата година.

12-13-Sofia-vodi.-1rtf

Популяризират най-новия европейски веломаршрут в Благоевград

„Ефективно използване на слънчевата енергия за по-добро бъдеще – SP-FUTURE“ е един от значимите проекти с европейско и национално финансиране, които изпълнява Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО), каза изпълнителният директор Любица Томова. Проектът е на финална фаза и е партньорски по програмата за Трансгранично сътрудничество България–Македония и е на стойност около 432 000 евро. Той се реализира в продължение на две години съвместно с община Петрич, Центъра за развитие на Югоизточния планов регион на Македония и македонската община Струмица. Целта е в трансграничния регион да се постигне устойчивост чрез намаляване на замърсяването на околната среда, като в две училища от този регион вече се използват възобновяеми енергийни източници. Това, което се случи в т.нар. твърда инфраструктурна фаза, е, че поставихме фотоволтаични инсталации на две училища – „Сандо Масев“ в македонския град Струмица и „Антон Попов“ в Петрич. Надяваме се това да е пилотна инициатива и да успеем да я приложим и в други общински училища, каза Томова. Друг интересен проект, по който сдружението продължава работа, е „Към бъдещето“ – изследване на потенциала и възможностите за използване на възобновяеми енергийни източници. Той също е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България–Македония и е на стойност около 147 000 евро. Периодът на изпълнение е от 19.12.2013 г. до 18.06.2015 г. Главната цел е подобряване на качеството на живот на жителите на Югоизточния планов регион на Македония и жителите на Югозападния регион на България чрез повишаване на енергийната ефективност и използването на екоресурсите.

12-13_UZO_Emo.rtf

С огромно значение за целия регион е проектът „Пътят на Желязната завеса“, свързан с изграждане и популяризиране на най-новия европейски веломаршрут. Той се финансира от Транснационална програма за сътрудничество „Югоизточна Европа“, а общата му стойност е 1 403 441 евро. Целта на проекта е да се подобрят достъпността и условията за велосипеден транспорт в Югоизточна Европа чрез създаване на маршрут, свързващ страните в региона. Изпълнението му засяга изграждането на инфраструктура, осъществяваща връзката между велосипедния и другите видове обществен транспорт. Друга цел е да се популяризира използването на велосипеди като метод за транспорт и туризъм, както и да се подпомогне обмяната на добри практики сред участниците за развитие на велотуризма в региона. „Мрежата от европейски велотрасета всъшност са велосипедните магистрали на Европа и ние сме много доволни, че част от велосипедна магистрала ще преминава през територията на цялата Югозападна България“, каза изпълнителният директор на СЮЗО. Продължава работата и по проекта „Създаване на мрежа от социални предприятия за прилагане на иновативни маркетингови стратегии“. Той е финансиран но Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и е на стойност около 135 000 лева. Проектът е едногодишен и ще приключи през февруари 2015 г. Партньор е британска организация, която обединява 9000 членове – социални предприятия, каза още Любица Томова. „Имаме и други инициативи, които се надяваме успешно да осъществим с новия председател на сдружението – кметът на община Благоевград Атанас Камбитов“, каза още Томова. „Започва нов програмен период и очаквам от гледна точка на усвояване на средства 2015-а година да бъде нулева. Поне според публикуваните индикативни и работни програми се очаква първите покани да бъдат в средата на новата година, като това е оптимистичният вариант. После предстои период на оценка, подписване на договори така, че реалното изпълнение при всички положения ще бъде след края на 2015 г.“, заключи Томова.

Варна ще ремонтира улици за близо 15 млн. лв.

234,7 млн. лв. е макрорамката на проектобюджета на община Варна за 2015 г., което е с 12,7 млн. лв. повече от заложените пари за тази година. Администрацията очаква и безвъзмездно финансиране от Европейския съюз за над 117 млн. лв. по изпълнението на проекти, чиято обща стойност надхвърля 287 млн. лв. По ОП „Регионално развитие“ ще бъдат усвоени 56 млн. лв. по проектите за интегриран градски транспорт, за ремонта на центъра на града, за модернизиране на отделението по лъчелечение на онкоболницата „Д-р Марко А. Марков“ и за популяризиране на туризма. По ОП „Околна среда“ през 2015 г. безвъзмездното финансиране от ЕС ще е в размер на 58 млн. лв. по проектите за изграждане на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци, за модернизацията на тласкателя „Акациите“, за разширяването на депото за отпадъци в село Въглен и за закупуването на новите тролейбуси. Община Варна възнамерява да тегли заеми за финансиране на недопустими разходи и съфинансиране по европроекти, за мостово финансиране, за въвеждане на енергоспестяващи мерки в адмистративната сграда на общината, в дома за стари хора „Гергана“ и в две общежития. За основни и частични ремонти на уличната мрежа, както и за ново строителство са предвидени общо 14,4 млн. лв.

12-13varna

Цялата капиталова програма на община Варна възлиза на 40,8 млн. лв., като парите са с 3,6 млн. лв. повече от първоначалния бюджет за 2014 г. Най-много средства ще отидат за ремонтите на 233 детски и спортни площадки – 15 млн. лв., на пространството край високоскоростния коридор по проекта на интегриран градски транспорт – 4 млн. лв., на алеите в Морската градина – 2,5 млн. лв., на Юнашкия салон и на водопроводи – по 1,8 млн. лв., за довършване на залата за тенис и бадминтон в район „Младост“ – 1,5 млн. лв. Средства в бюджета са заделени за строителство и ремонти на детски градини, училища и читалища, за благоустрояване на парковете „Владиславово“ и „Възраждане“ и за основен ремонт на ул. „Ив. Церов“. През идната година предстои и ремонт на Аспаруховия мост. Той ще включва укрепване на цялата конструкция, асфалтиране и изолация. Финансирането ще бъде от държавния бюджет за 2015 г. Вече има готов технически проект за ремонта и на участъка от катедралния площад до началото на моста, той е на община Варна. През следващата година администрацията очаква да получи 5,7 млн. лв. от сделки с нейни имоти.

Пътища и пречиствателни станции се строят в Бургаско

Изграждането на пътища, канализация и пречиствателни станции са най-важните инфраструктурни проекти в Бургаска област.

През 2015 г. в Бургас започва строежът на нови улици в комплекс „Меден рудник“, продължава реконструкцията на всички пътни платна и тротоари в жк „Възраждане“. „Ще се работи по всички големи обекти от проекта за

Интегриран градски транспорт и пътен възел „Запад“, който трябва да облекчи трафика в града“, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. В областта също тече усилен ремонт на пътищата. Рехабилитация се извършва на пътя Елхово–Бургас. Ремонтни дейности има по пътя Бургас-Маринка-Звездец-Малко Търново. Реконструкцията на пътя Карнобат-Шумен ще бъде удължен с четири километра и ще достигне до Руен.

В момента текат дейности по разширението на участъка от кв. Сарафово до Поморие по трасето Бургас–Слънчев бряг. Продължава реконструкцията на пътя Синеморец–Резово. В същото време тече ударно строителство на големите водни обекти.

Ще продължим изграждането на канализацията в кварталите на Бургас. След нова година стартира вторият етап на мащабния проект за канализация в село Маринка. Има избрана фирма изпълнител, която е в готовност да започне работа веднага. Успоредно с това се финализира проектът за пречиствателната станция“, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

След приключване на проекта за канализация в селото поетапно ще започне полагане на нов асфалт, изграждане на тротоари и бордюри. В Созопол пречиствателната станция може да заработи от юни 2015 г. Това съобщи кметът на общината Панайот Рейзи, като уточни, че срокът е до декември 2015 г.

Въпросът е да има пари от ЕС, защото с държавни и общински пари нищо не става. Надявам се да стигнем до края. Ако нещо се случи с европейските програми, ще изтеглим кредит“, заяви кметът Рейзи. Усилено тече строителството и на пречиствателната станция в Поморие. Кметът на общината Иван Алексиев смята, че може да приключи до 2-3 месеца. Хвърлил е всички усилия на обекта, има готовност да се работи на две смени, но сроковете ще бъдат спазени.

12-13_Vidin.1

Видин обновява ВиК мрежа, Монтана подобрява градската среда

Общините в Северозападния район довършват големите си проекти, започнати през 2014 година, и започват нови – по-малки. Във Видин и през новата година ще продължи работата по обновлението на водната система. Тя започна в края на 2013 г. и трябваше да завърши през миналата. Заради спрените плащания от Оперативна програма „Околна среда“ работата изостана и през 2015-а предстои да бъде завършена. Повечето от строителните работи ще бъдат свързани с възстановяването на улиците в града, по които са сменени водопроводи и канализационни тръби. Изпълнител е дружеството „Панония аква“ на инж. Георги Станилов. На брега на Дунава при Видин продължава и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, която е част от проекта за обновлението на водния цикъл на града. Цялата стойност на проекта е 75 млн. лв., като за строително-монтажни работи са предвидени 44,3 млн. лв. На финалната си права е и изграждането на депото за отпадъци край Видин. И неговият срок изтече в края на 2014 г., но заради лошото време останаха довършителни строителни работи.

Депото е на 13 км от Видин върху площ от 130 дка. В него ще бъдат събирани и обработвани отпадъците на всички общини от областта – 11 на брой. Капацитетът му от 516 000 т ще бъде запълнен за 20 години. Стойността на този проект е 20 млн. лв., осигурени от европейски фонд чрез програма „Околна среда“. 1 млн. лв. е делът на общината във финансирането.

И в Белоградчик имат да довършват започнати вече проекти и да стартират нови. През 2015-а се очаква да приключат дейностите по крепостта „Калето“, където се изгражда посетителски център. В сградата, която се намира при входа на историческата крепост, ще има зали за срещи, конференции, прожекции, както и търговски сектор. Продължава и работата по изграждане на спортни обекти – стадион с игрища и спортна зала. В общината се надяват да получат финансиране за проектите си за обновление на централния площад „Възраждане“ и основния булевард „Съединение“. Имат още 10 готови проекта. Започва и ремонт на сградата на градската управа. Това ще стане с проект, финансиран от общината, и програмата „Красива България”. Ще бъде ремонтиран основно покривът и санирана цялата сграда, за да се постигне по-голяма енергийна ефективност. Дограмата вече е подменена с друг проект. Зданието не е ремонтирано от времето на построяването си – преди 40 години.

12-13_Vidin.2

И в Ново село продължава работата по вече започнат проект – изграждане на спортен комплекс около сегашния стадион. Общината си е осигурила средствата чрез Програмата за развитие на селските райони.

В Монтана продължава изпълнението на проекта за обновление на водния цикъл на града. И той трябваше да бъде завършен до края на 2014-а, но общината получи удължаване на срока с 6 месеца заради спряното финансиране по програма „Околна среда“. Трябва да бъдат усвоени още 12 млн. лв. Общата стойност на проекта е 55 млн. лв.

Два обекта от проекта за изграждане на зелена и достъпна градска среда също ще бъдат изградени до средата на 2015 г. За тях са предназначени 3 млн. лв. Това са новият парк около новостроящия се храм „Свети Дух“ и булевард „Парта“. Другите два обекта от същия проект – площад и стар парк, вече са реновирани. 2 млн. лв. общината в Монтана ще вложи за основен ремонт на улици в града. Има готовност с 15 други проекта, но те са по-малки от тези, които тя изпълни през 2014-а.

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора:

Инвестираме 50 млн. лева в инфраструктура и нови автобуси

12-13zag3

2015 година ще бъде доста интензивна за община Стара Загора по отношение на инфраструктурата. Планираме подмяна на ВиК мрежата и цялостен ремонт на улиците и тротоарите в кв. „Самара – 3“. Предстои ни да работим и по ремонта на Летния театър. Очакваме одобрение за финансиране на проекта по „Норвежката програма“.

Със средства от Националния доверителен екофонд ще ремонтираме 2 училища – ОУ „Г. Райчев“ и 13-о ОУ „П. Хилендарски“, и една детска градина – № 4 „Бреза“.

През 2015 г. очаквам да направим още много междублокови пространства, включени в проект за 6 млн. лв., които вероятно ще бъдат финансирани със свободния ресурс по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Ще бъде финализиран Международният младежки център, чието изграждане започна през миналата година. След изцяло завършените две нови детски градини – № 5 и № 6, през настоящата година предстои цялостна рехабилитация на Детска ясла № 2 „Синчец“ и преустройство на съществуващата забавачка в квартал „Зора“ в сграда за образование, здравни грижи и социални дейности.

По транспортния проект започнахме строителството на над 8 км велоалеи в града, а през 2015 г. ще завършим телематиката. През настоящата година ще продължим с ремонт на спирки и изграждане на достъпна градска среда. Ще бъде изпълнен проектът за кръгово кръстовище на ул. „Капитан Петко Войвода“ и бул. „Цар Симеон Велики“ (кръстовището на Руския пазар), на стойност 1545 хил. лева, както и този за благоустрояване на терена на бившите артилерийски казарми, където ще бъде създаден парк с атракциони и озеленяване.

Предстои изграждането и на музей „Литературна Стара Загора“, който е важен за „града на поетите“. Проектът е за 650 000 лв., които ще бъдат предложени за гласуване в бюджета. Над 2 млн. лева ще струва ремонтът на градския плувен басейн. В разчета на бюджет 2015 г. влиза и обновяване на площадното пространство зад Универсалния магазин след събарянето на Стария съвет.

Ако всичко това се случи, през 2015 г. можем да очакваме около 50 млн. лв. да бъдат насочени към Стара Загора. Около 20 млн. лв. от тях ще бъдат вложени в инфраструктура, а 30 млн. лв., които евентуално очакваме от преразпределението на свободните средства по оперативните програми, ще бъдат инвестирани в нови автобуси.

Арх. Илко Николов:

Нужни са законови промени за устойчивото развитие на региона

12-13nik

Регионалният план за развитие на Южен Централен регион за следващия програмен период се нуждае от належащи промени. Предпоставка за това е формалното прилагане на методиката за изработване на тези стратегически документи, без отчитане на спецификата на регионите и конкретните икономически обстоятелства. Разчита се повече на сухата статистика и анализа на моментната картина, а прогнозата на бъдещото развитие на региона не е изведена. Това заяви председателят на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов по време на заседание на Регионалния съвет за развитие. По думите му, необходими са повече обективизъм и планиране на конкретни мерки, което ще направи развитието на региона по-лесно прогнозируемо. Това би създало една по-ясна програма за развитието на региона в следващите години, което ще генерира допълнителен инвеститорски интерес. Ще са ясни конкретните области, които са приоритетни за местната общност и които могат да привличат инвестиции, коментира още председателят на ОбС – Пловдив, който е и зам.-председател на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност. Според него е необходимо да бъдат маркирани по-конкретни мерки и обекти. Арх. Николов даде за пример аграрно-хранителния клъстер като мярка, която е заложена в Общинския план за развитие на Пловдив.

Зам-министрите на регионалното развитие Иван Аспарухов и на транспорта Валери Борисов, които също присъстваха на заседанието, се съгласиха с казаното и увериха, че до юни 2015 г. ще бъдат направени промени в Закона за регионалното развитие. От своя страна арх. Николов се ангажира да направи конкретни нормативни предложения.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си