Александър Санкин е руски бизнес тренер и персонален коуч за брокери и ръководители на агенции за недвижими имоти и строителни компании. Има 17-годишен професионален практически опит като специалист по недвижими имоти, от които 8 години в САЩ и 9 в Русия. Привърженик е и последовател на американската теория за ексклузивните продажби на недвижимости и търгове на новопостроени имоти. Неговите методи и семинари повишават ефективността от работата и увеличават възможностите за по-висока доходност. Автор е на бестселърите „Учебник Успешного Риэлтора“ и „Плыви Прямо к Цели!“. Последователите на Санкин наричат учението му „симбиоза на духовност и бизнес“.

Разговаря

Виолета ВЛАСТАНОВА

– Г-н Санкин, аукционният принцип за продажба на имоти е все още иновативна и недостатъчно популярна практика у нас. Бихте ли разказали какво представлява този метод?

Авторският аукционен метод е новаторски подход за продажба на всеки имот на максимална цена в определено време. С подходящата организация на процеса търгът е от полза за всички страни по сделката.

– Какви са предимствата на този метод?

– Предимствата за продавача са гаранция за получаване на максималната цена, както и други благоприятни условия по сделката. Освен това крайната дата на сделката е известна предварително, което позволява да планирате преместването и живота си. Предимствата за купувача също са важни. Купува се имот, който е проучен и пожелан и от други кандидати, датата на предварителния договор или депозит е известна, както и датата на затварянето на сделката. Разкриват се не само предимствата, които съществуват при обикновената продажба, но и всички известни недостатъци на обекта. Търгът е честен и ефективен метод!

– Каква е разликата между аукционния принцип, който се прави от частните съдебни изпълнители, и този от брокери?

– Разликите за продавача са в маркетинга на имота. Обучените агенти имат отличен маркетингов план, постигат по-добър маркетинг, постигат нещо повече от предлагане на имота на пазара, имат ясна стратегия за преговори – и в крайна сметка продават по-скъпо от банките или от съдия-изпълнителите, с 20% по-скъпо и много по-бързо.

– В какви случаи се препоръчва да се подхожда с аукционния метод, при какъв тип имоти?

– Аукционът винаги трябва да се използва. Да продадете без търг, е равно да продадете по-евтино.

– Можем ли да бъдем сигурни, че подхождайки с тази практика, ще бъдат удовлетворени всички страни?

Да. Можем да бъдем напълно сигурни, че всички страни ще са доволни.

– Имате дългогодишен опит в тази сфера, работили сте като агент и в САЩ, и в Русия. Къде този модел работи по-добре?

– В САЩ не са толкова разпространени. В Русия аукционите вече са станали много популярни.

– А смятате ли, че този модел е приложим и в България, все пак тук пазарът е малко по-различен?

Разбира се, че е приложим! Какво пречи? Доводи от рода на „тук пазарът е различен” не е извинение.

– Защо наричат Вашето учение „симбиоза на духовност и бизнес“?

– Защото е практично. В същото време то е изградено върху вечни ценности – любов, грижа, честност, доброжелателно мислене.

– Вече сте провеждали обучения у нас. Какви са наблюденията Ви за българските Ви колеги, мотивирани ли са да работят по Вашия метод?

– За да има високи резултати, обучението трябва да продължава непрекъснато.

– На какво учите брокерите и какво трябва да знае успешният агент?

– Всичко е в ръцете ни. Сделката не е случайност, а естествен и неизбежен резултат от специфичните действия на агента. Правилните действия водят до феноменални резултати. Трябва да се изучава опитът на най-добрите!

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си