Александра Димитрова е родена на 16.08.1991 г. в София. Средното си образование завършва в 105-о СОУ „Атанас Далчев“, профил „Изобразително изкуство с италиански език“, а след това продължава творческия си път в Националната художествена академия, София, специалност „Дизайн за детската среда“. За магистърската си степен се насочва конкретно към „Детска среда - Интериор“. След дипломирането си работи във фирма за детски играчки и започва да се занимава с интериорен дизайн на свободна практика. Понастоящем работи като дизайнер - детска среда в Детски научен център „Музейко”.

Затрудненията са свързани с липсата на доверие от страна на работодателите в бранша

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– За мен темата за емиграцията е болезнена. Наблюдавайки ситуацията, в която се намира българският народ, си давам сметка колко много неща ни липсват. Няма да изброявам проблемите, с които се сблъскваме ежедневно, защото те са колкото различни, толкова и идентични за всеки от нас, и ние си ги знаем. За мен решението е лесно и ясно. Знаем, че няма да се появи рицар на бял кон, който да ни спаси, знаем и приказката за Неволята. Ако всеки човек открие силните си страни и прави най-доброто, на което е способен, Неволята и рицарят няма да са ни нужни. Важно е да запазим младите, амбициозни и добри хора тук, на родна земя, затова останах в България.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Аз обичам работата си. Не смятам, че се сблъсквам с трудности, а по-скоро решавам въпроси. Те, разбира се, са много и разнородни. Всеки проект сам по себе си е цяла вселена, като се започне от идея, функция, естетика и се стигне до логистика, материали и финанси. Все пак, ако трябва да се спра на един аспект от целия процес, с който се затруднявам, то това е липсата на доверие от страна на работодателите в бранша. Когато си току-що дипломиран дизайнер, колкото и страхотни разработки и идейни проекти да имаш, без опит и без контакти с хора от бранша оставаш незабелязан, докато някой не се смили над теб и не ти даде шанс. Това е един от парадоксите на нашата действителност и резултат от липсата на комуникация между образователната система и трудовия пазар.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– За мен са много важни социалните каузи, свързани пряко с деца, както и идеите с екологична насоченост. Още от ученичка се занимавам с различни дейности, свързани с благотворителност, в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи. Връщайки се малко назад към първия въпрос, който ми зададохте, ще споделя твърдото си убеждение, че за прогреса на обществото ни е от първостепенна важност да създадем подходяща среда за цялостното развитие на децата, да им дадем стабилна основа, на която да стъпят, за да имат добро бъдеще тук, на родна земя. Същото важи и за екологията – ако унищожаваме всичко по пътя си и създавайки едно, рушим друго, накъдето и да сме тръгнали, до никъде няма да стигнем.


ПРОЕКТИ


    DATAART7-DATAART

Интериор на офис на международна софтуерна компания DataArt


KATERAVIS

7-KATERAVIS

Интериорно модулно съоръжение за игра – обществен интериор. Проектиранo на базата на триъгълна модулна мрежа, може да бъде адаптиранo към различни помещения и бюджет. Съоръжението е подходящо за групови и индивидуални игри.


KINEGAMI

7-KINEGAMI

Екстериорна инсталация за парково пространство на тема „Възобновяеми източници на енергия – кръговрат на енергиите“


GREENROOM

7-GREENROOM

Детска стая – модулно обзавеждане по поръчка


TABLECHAIR

7-TABLECHAIR

Многофункционална детска мебел


ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си