Актьори от „Театъра на сенките“ завладяха пловдивски ученици

Спектакли и работилници за кукли бяха част от гастрола им у нас

0

Световно известният „Театър на сенките“ гостува отново в Пловдив със спектакли и арт работилници за ученици. За втора година Сдружение „АртеВизия“ с подкрепата на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив, посрещна артистите от Турция. Училището за деца с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“ и ОбУ „Йордан Йовков“ бяха домакини на спектаклите.

Освен с традициите на признатия като „Живо културно наследство“ от ЮНЕСКО театър „Карагьоз“, актьорите показаха на децата как се изработват автентичните кукли за „Театъра на сенките“. След театралните спектакли публика и артисти смениха местата си и импровизираха с изработени от учениците театрални кукли.

Освен че събудиха творческия потенциал на децата, магичните спектакли разкриха нови възможности за по-добра интеграция на децата със слухови и речеви дефицити.

Актьорите Дениз Каралар и Исмаил Ходжев имат световен опит да разказват истории без думи само чрез игра на сенки. Те преодоляват с лекота граници между държавите и са разбирани еднакво добре от публиката в различните страни. Доказаха го по блестящ начин и в класните стаи на пловдивските училища и ги превърнаха в истински театрални сцени.

Всички спектакли и работилници бяха безплатни и се проведоха в рамките на учебната програма при спазване на противоепидемичните мерки.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си