27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

В Пловдив: Изложба показва български паметници под закрилата на ЮНЕСКО

По повод отбелязването на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията, Държавният културен институт към министъра на външните работи, съвместно с дирекция “Права на човека” – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, реализира тематична изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Акцент в нея е представянето чрез професионални художествени фотографии и научно издържани текстове – на три езика: български, английски, френски, уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Голяма част от фотографиите са предоставени от Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи.

За тази цел и в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти на 29 юни 2021 г. – от 18:00 часа ще бъде представена премиерно гореспоменатата нова експозиция в пространствата на този забележителен паметник на културното ни наследство.

Изложбата се осъществява със съдействието на Община Пловдив и домакинството на ОИ „Старинен Пловдив“ и ще може да бъде видяна от посетители до 15 юли 2021 г.

 

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ