Навигатор Home » Икономика » Австрийски инвеститор иска да строи интермодален терминал във Видин

Австрийски инвеститор иска да строи интермодален терминал във Видин 

18_Vidin.2

Градът има стратегическо място в европейската транспортна структура

Цвета ИВАНОВА

Строителството на интермодален терминал ще започне във Видин. Това стана ясно след националната среща на фирмите от автомобилния бранш, свикана преди дни. На нея българският автомобилен клъстер (Аутомотив Клъстeр България) и австрийската компания LKW Walter подписаха меморандум за сътрудничество за изграждане на терминала. Той е част от по-голям проект за индустриализация на Видин. След него трябва да започне и изграждането на завод за автомобилни компоненти.

В транспортната структура на Европа България присъства с три стратегически точки – Видин, София и Бургас. Видин е избран, тъй като градът е най-близо до Западна и Централна Европа, има изградена частична инфраструктура, а австрийската компания вече притежава такъв терминал в Румъния.

Терминалът ще изпълнява ролята на логистичен център, където товарите ще сменят транспорта – от камиони ще бъдат прехвърляни на жп вагони. Тази практика вече се прилага в северната ни съседка, в Чехия и Полша. Автомобилният транспорт ще се използва за разстояния от 200 до 500 км. Железопътният транспорт ще пази чиста околната среда и ще бъде по-евтин за превозвачите. На един влак могат да се натоварят по 36-50 ремаркета. Още до края на годината от Видин ще тръгват по три влака седмично, а догодина – по един всеки ден, като товарите са осигурени. ЕС има законодателство, според което влаковете могат да возят товари с 10% по-големи от тези на тировете. За площадка на терминала е избран теренът на сегашната Свободна безмитна зона, която бе превърната в индустриална. Причината e собствеността на терените. При свободната зона те са само държавни, а при индустриалната зона могат да бъдат купени от инвеститорите. Необходимо е да се прокара малко жп трасе от сегашната жп линия към свободната зона. На румънска територия също има участък след град Калафат от 60-70 км, който трябва да се модернизира. Сега той няма класификация за по-висок клас жп линия.

Това е един голям технически проект, обясни Любомир Станиславов, който е изпълнителен директор на Българския автомобилен клъстeр. Предстои да бъдат решени няколко оперативни проблема. Изграждането на жп отклонението, както и преговорите с Румъния за жп линията на нейна територия е задача на държавата. Тя е ангажирана само с техническа подкрепа, а не с финансова.

18_Vidin.1Австрийската компания е подала документите си в Агенцията по инвестициите. От тях ще се разбере колко работни места се предвиждат да бъдат открити на терминала. Предстои издаването на строително разрешение от Министерството на транспорта, а през пролетта да започне ремонтът на жп трасето. Реалните дейности могат да се забавят, тъй като сегашната площадка е собственост на Министерството на икономиката. Но според Любомир Станиславов терминалът ще бъде изграден, тъй като и ЕС насърчава този вид транспорт.

Терминалът ще отвори път и на други инвеститори, най-важният от които е производител на автомобилни компоненти. Според директора на Безмитната зона Людмил Цветанов тук пристигат инвеститори основно от Турция, които също оглеждат възможностите за развитие на различни производства – от автомобилни части до винопроизводство. Това, което ги смущава, е недоизградената инфраструктура и липсата на квалифицирана работна ръка.

Добавете коментар